Objavljena nova aplikacija Endo-učilica!

Objavljeno: Četvrtak, 11. studenog 2021.

Endo-učilica

ICT-AAC tim nastavlja trend multidisciplinarne suradnje, a to dokazuje i novo objavljena aplikacija Endo-učilica koja je razvijena u suradnji sa Stomatološkim fakultetom i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Nove tehnologije omogućuju brojne inovativne metode učenja koje uz one tradicionalne vode do novog iskustva u procesu stjecanja specifičnih znanja i vještina vezanih uz određena područja. Očekujemo da će atraktivan sadržaj ove aplikacije (koji pokriva problematiku endodontskog liječenja zuba) dodatno motivirati studente stomatologije na učenje, ali i zainteresirati ih za samoinicijativno istraživanje i produbljivanje znanja u ovom specifičnom i vrlo izazovnom području.

Aplikacija je dostupna za operacijske sustave Android i iOS te ju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store i App Store.

Više o aplikaciji možete pročitati ovdje

Objavljene nove verzije aplikacije ICT-AAC Susretnica

Objavljeno: Utorak, 2. studenog 2021.

ICT-AAC Susretnica

Aplikacija Susretnica proširena je novim scenarijima! U novim igrama avatari se susreću s različitim situacijama u vlaku, poslovnici telekom operatora i poslovnici pošte te se mogu odigrati u sklopu dvije nove igre – “Idem na posao” i “Idem u poštu”.

Susretnica je aplikacija kojoj je cilj podići svijest o ispravnom pristupanju osobama s različitim tipovima invaliditeta. Uz različite scenarije, korisnike se želi uputiti na inicijaciju komunikacije pitanjima “Trebate li pomoć?” i “Kako Vam mogu pomoći?”. Učenje u aplikaciji je ostvareno u obliku svojevrsnog kviza i animacija koje aplikaciju čine dinamičnom. Uz to, u aplikaciju su ugrađene opcije pristupačnosti - promjena fonta, povećavanje zaslona te opcija Naracije koja simulira rad čitača zaslona i koja je dostupna u Web verziji aplikacije.

U razvoj Susretnice bili su uključeni članovi udruga osoba s invaliditetom te su aplikacijom obuhvaćene svakodnevne situacije koje su nastale temeljem njihovih iskustava.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store za Android uređaje dok verziju za iOS uređaje možete preuzeti putem trgovine App Store.

Aplikaciju možete pokrenuti i putem internetskih preglednika putem sljedeće poveznice: POVEZNICA.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati na stranici s aplikacijama ako odaberete Susretnicu u izborniku s aplikacijama za pojedinu platformu (iOS, Android, Web).

 

Objavljena web verzija aplikacije ICT-AAC Vremenski vrtuljak

Objavljeno: Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.

Objavljena nova aplikacija Vremenski vrtuljak

Aplikacija ICT-AAC Vremenski vrtuljak od sada je dostupna i za internetske preglednike!

Već početkom formalnog školovanja najmlađi se učenici u okviru predmeta priroda i društvo kroz različite nastavne jedinice osposobljavaju za snalaženje u vremenu. Imenovanje godišnjih doba, dana u tjednu i mjeseci u godini kao i prepoznavanje njihovog točnog redoslijeda kompetencije su koje učenici stječu tijekom prvog odnosno drugog razreda osnovne škole. U svakodnevnom životu često se oslanjamo na različite oblike vizualne podrške pomoću kojih organiziramo svoje vrijeme i obaveze u danu, tjednu, mjesecu (planeri, podsjetnici, e-kalendari). Navedeno je motivacija za razvoj aplikacije Vremenski vrtuljak koja na zabavan i interaktivan način povezuje upoznavanje s različitim aspektima vremena i opisane ishode. Najvažniji element aplikacije su grafički simboli koji su osmišljeni na način da asociraju na pojam kojeg označavaju (npr. rujan je predstavljen grozdom) i time vizualno podržavaju usvajanje novih pojmova. Vremenski vrtuljak je namijenjen kako djeci tipičnoga razvoja tako i djeci koja imaju različite teškoće (specifične teškoće učenja, teškoće u razvoju).

Aplikaciju možete pokrenuti u internetskom pregledniku sa sljedeće poveznice: POVEZNICA.

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje.

Objavljena aplikacija ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica za iOS uređaje

Objavljeno: Ponedjeljak, 21. prosinca 2020.

ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica

Objavljena je aplikacija ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica i za iOS uređaje. Ova aplikacije namijenjena je odraslim osobama sa složenim komunikacijskim potrebama, prvenstveno osobama s afazijom. Malobrojne su aplikacije na hrvatskome jeziku koje su dostupne osobama s afazijom. Rješavajući zadatke iz područja orijentacije u prostoru i vremenu, jezičnog razumijevanja i čitanja, osobe s afazijom imaju priliku jačati pojedine aspekte kognitivnih te jezično-govornih vještina. Aplikaciju je moguće koristiti u različitim kontekstima (npr. s logopedom u sklopu logopedske terapije ili individualno u kućnom okruženju). 

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama App Store, a više o upotrebi aplikacije možete pročitati na sljedećoj poveznici: POVEZNICA.

 

Objavljena nova aplikacija ICT-AAC Susretnica

Objavljeno: Četvrtak, 3. prosinca 2020.

ICT-AAC Susretnica

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Susretnica, dostupna za uređaje s operacijskim sustavima Android i iOS te za web preglednike.

Aplikacija Susretnica osmišljena je u svrhu podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s različitim tipovima invaliditeta, a razvijena je kao rezultat suradnje FER-a i HAKOM-a na projektu "Pristupačnost mobilnih aplikacija i povećanje društvene svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom".

Ljudi često u želji da pomognu osobi s invaliditetom, zbog krivog pristupa dovedu ne samo osobu s invaliditetom u neugodan položaj, već i sebe, nakon čega se loše osjećaju te odustaju u budućim situacijama uopće pristupiti osobi s invaliditetom. Stoga je svrha ove aplikacije upravo prikazati na praktičnim i životnim primjerima što je ispravno u ovom kontekstu. Aplikacija je razvijena u suradnji s udrugama čiji su članovi osobe s različitim tipovima invaliditeta, a u samoj aplikaciji su obuhvaćene različite svakodnevne situacije (npr. čekanje na kolodvoru, ulazak u dizalo, prelazak raskrižja, parkiralište itd.) u kojima se često javlja potreba za inicijacijom komunikacije. Vrlo često osobe koje žele pomoći odmah kreću u akciju, bez da uopće pitaju osobu s invaliditetom treba li joj pomoć i želi li uopće pomoć, što je prva i osnovna stvar na koju se žele uputiti korisnici ove aplikacije.

Aplikacija je također i pristupačna, odnosno ugrađene su određene prilagodbe poput opcije koja simulira rad čitača zaslona, promjene fonta i zumiranja.

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store dok verziju za Apple uređaje možete preuzeti putem trgovine App Store.

Aplikaciju možete pokrenuti i putem internetskih preglednika putem sljedeće poveznice: POVEZNICA.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati na stranici s aplikacijama ako odaberete Susretnicu u izborniku s aplikacijama za pojedinu platformu (iOS, Android, Web).

Objavljena nova ICT-AAC aplikacija - KuhARica!

Objavljeno: Ponedjeljak, 23. studenog 2020.

Kuharica

Aplikacija ICT-AAC KuhARica razvijena je u okviru projekta INNOSID

Ova aplikacija zamišljena je kao virtualna kuharica koja ima funkcionalnosti pregleda, stvaranja i uređivanja interaktivnih recepata, te igre u proširenoj stvarnosti (AR-u). Recepti sadrže odgovarajuće sastojke i pribor, kao i korake s opisanim radnjama potrebnim za kuhanje jela. Simbole koji se koriste za sastojke, alate i korake moguće je fotografirati ili odabrati između simbola iz postojećih recepata ili galerije uređaja.

Aplikacija ima dvije igre temeljene na AR-u koje korisnici mogu igrati ako njihov uređaj podržava AR usluge. Obje igre uključuju skeniranje AR markera koji se mogu preuzeti iz aplikacije i isprintati. Unutar igre "Uči" korisnik može skenirati AR marker i saznati zanimljive činjenice o skeniranom sastojku. Unutar igre "Traži" korisnik mora pronaći sastojak čiji se naziv nalazi na zaslonu. Kada se skenira točan AR marker za određeni sastojak, 3D model sastojka će se pojaviti na markeru.

Aplikacija ima podršku za engleski i hrvatski jezik, a možete ju instalirati sa sljedeće poveznice: ICT-AAC KuhARica na Play Storeu.

Detaljne upute kako koristiti aplikaciju možete pronaći unutar aplikacije ili na sljedećoj poveznici (na engleskom jeziku): Upute za korištenje

Objavljena nova aplikacija Lozinka!

Objavljeno: Ponedjeljak, 26. listopada 2020.

ICT-AAC Lozinka

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Lozinka, dostupna putem web preglednika.

Osim što je ova aplikacija vizualno atraktivna, sadržajno i smisleno je vrlo korisna za djecu. Iako potpuna sigurnost danas ne postoji, ova aplikacija nas na zanimljiv način može naučiti kako kreirati sigurnu lozinku! Cilj je kroz igru testirati koliko je lozinka jaka, ojačati sposobnosti za pamćenje lozinke, ali uz to, ova aplikacija pruža i mogućnost za generiranje sigurne lozinke. Aplikacija se sastoji od kviza, testera i generatora lozinke. Stoga, odigrajte kviz, testirajte svoju lozinku, generirajte onu koja je sigurna i budite zaštićeni!

Aplikaciju isprobajte putem web preglednika na poveznici: Lozinka.

Objavljena aplikacija za financijsko opismenjavanje Kuna

Objavljeno: Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.

Kuna

Suradnja između Studentske udruge „Ekonomska klinika“ pri Ekonomskom fakultetu i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu rezultirala je razvojem aplikacije za financijsko opismenjivanje Kuna koja je dostupna za operacijske sustave Android i iOS.

Cilj aplikacije Kuna je edukacija i podizanje svijesti građana o važnosti financijske pismenosti u suvremenom društvu. Učenjem i prepoznavanjem osnovnih financijskih pojmova i kretanja, pojedinci usvajaju znanja i vještine koje im pružaju kompetencijske prednosti kod zapošljavanja, uče kako bolje upravljati vlastitim budžetom, te se bolje snalaze u turbulentnom svijetu financija.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store i App Store.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje

Objavljena nova aplikacija ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica

Objavljeno: Subota, 4. srpnja 2020.

ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica, dostupna za uređaje s operacijskim sustavom Android.

Aplikacija ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica jedna je od ICT-AAC aplikacija namijenjenih odraslim osobama sa složenim komunikacijskim potrebama, prvenstveno osobama s afazijom. Malobrojne su aplikacije na hrvatskome jeziku koje su dostupne osobama s afazijom. Rješavajući zadatke iz područja orijentacije u prostoru i vremenu, jezičnog razumijevanja i čitanja, osobe s afazijom imaju priliku jačati pojedine aspekte kognitivnih te jezično-govornih vještina. Aplikaciju je moguće koristiti u različitim kontekstima (npr. s logopedom u sklopu logopedske terapije ili individualno u kućnom okruženju).

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje.

Objavljena nova aplikacija ICT-AAC Učimo prijedloge

Objavljeno: Srijeda, 17. srpnja 2019.

ICT-AAC Učimo prijedloge

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Učimo prijedloge, dostupna putem web preglednika te za uređaje s operacijskim sustavom Android.

Prijedlozi su vrsta riječi koja često djeci s jezičnim teškoćama predstavlja veliki izazov u usvajanju jezika što je vidljivo u njihovom razumijevanju jezika, ali i u izražavanju. Djeca s jezičnim teškoćama, ali i druga djeca koja teže ovladavaju jezikom, prijedloge uopće ne koriste (npr. bio sam kinu) ili ih koriste na pogrešan način (npr. slika je u zidu).

Aplikacija ICT-AAC Učimo prijedloge, preko četiri različite igre i uz vizualnu podršku olakšava njihovo usvajanje djeci koja otežano usvajaju jezik. Ovisno o jezičnoj razvojnoj razini djeteta, aplikacija nudi mogućnost poučavanja jednostavnijih ili složenijih prijedloga te mogućnost odabira razine igre ovisno o stupnju zahtjevnosti. U prvoj igri, Učenje, dijete se upoznaje s prijedlozima. U drugoj igri, Pospremanje, potiče se razumijevanje pojedinih prijedloga, a u trećoj, Igri skrivača, očekuje se od djeteta uporaba pojedinog prijedloga. Posljednja igra, Pitalica, najzahtjevnija je jer dijete treba prepoznati ispravnu ili pogrešnu uporabu prijedloga.

Uz ovladavanje jezičnim znanjima, posebnost je ove aplikacije i mogućnost učenja značenja simbola koji prikazuju prijedloge. Poznavanje tih simbola važno je djeci koja komuniciraju različitim oblicima potpomognute komunikacije (primjerice komunikacijskim knjigama ili komunikatorima).

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store. Aplikacija je dostupna i putem web preglednika (poveznica).

Dostupan obrazac za prijavu neispravnosti na ICT-AAC aplikacijama

Objavljeno: Utorak, 9. srpnja 2019.

Zabranjene bube u aplikacijama

Pronašli ste bubu u svojoj omiljenoj ICT-AAC aplikaciji? 

Ako tijekom korištenja bilo koje od naših ICT-AAC aplikacija uočite bilo kakvu grešku, molimo Vas da na sljedećoj poveznici upišete sve tražene podatke o aplikaciji i uređaju na kojima ste uočili grešku: Obrazac za unos grešaka.

Objavljena nova aplikacija ICT-AAC Pisalica

Objavljeno: Utorak, 31. srpnja 2018.

Objavljena nova aplikacija Pisalica

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Pisalica, dostupna putem web preglednika te za uređaje s operacijskim sustavima Android i iOS.

Aplikacija ICT-AAC Pisalica olakšava učenje pravilnog pisanja velikih tiskanih slova (grafema) koje nije dovoljno zastupljeno u dostupnim aplikacijama. Poznato je da je poznavanje i imenovanje slova, uz fonološku svjesnost, jedan od najznačajnijih pretkazatelja spremnosti za poduku čitanja. Osim samog imenovanja slova, od djece se već početkom školovanja očekuje da savladaju pravilnu orijentaciju pisanja slova te pravilo pisanja za svako slovo. Međutim, djeca predškolske dobi često sama pokušavaju pisati slova prema primjerima koja vide u svojoj okolini (primjerice iz slikovnica, novina, s jumbo plakata). Nerijetko djeca tako upamte pogrešnu orijentaciju slova (poznato kao zrcalno pisanje) ili pogrešni smjer pisanja. Takav pogrešno naučen način pisanja često je teško ispraviti. Aplikacija je namijenjena djeci predškolske i školske dobi.

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store dok je verzija za Apple uređaje dostupna putem trgovine App Store. Aplikacija je dostupna i putem web preglednika (poveznica).

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje (za Android uređaje), ovdje (za iOS uređaje) te ovdje (web preglednici).

Objavljena nova aplikacija ICT-AAC Jezična gradilica

Objavljeno: Petak, 27. srpnja 2018.

Objavljena nova aplikacija Jezicna gradilica

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Jezična gradilica, dostupna putem web preglednika te za uređaje s operacijskim sustavima Android i iOS.

Aplikacija ICT-AAC Jezična gradilica jedina je od ICT-AAC aplikacija koja je namijenjena poticanju morfološkog razvoja djece predškolske dobi. Primjerena je za djecu s urednim jezičnim sposobnostima, te svakako za djecu s teškoćama u jezičnom razvoju. Aplikacija omogućava korisnicima da im se na vizualno atraktivan i zabavan način približe gramatički morfemi za imensku i glagolsku množinu. Prednost aplikacije je mogućnost njezinog korištenja u različitim kontekstima (npr. predškolskim ustanovama i u obiteljskom okruženju).

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store dok je verzija za Apple uređaje dostupna putem trgovine App Store. Aplikacija je dostupna i putem web preglednika (poveznica).

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje (za Android uređaje), ovdje (za iOS uređaje) te ovdje (web preglednici).

Objavljena nova aplikacija ICT-AAC Koliko je sati

Objavljeno: Četvrtak, 19. srpnja 2018.

Objavljena nova aplikacija Koliko je sati

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Koliko je sati, dostupna putem web preglednika te za uređaje s operacijskim sustavima Android i iOS.

Aplikacija ICT-AAC Koliko je sati namijenjena je djeci s teškoćama u razvoju, ali i djeci urednog razvoja za poticanje snalaženja u vremenu pomoću iskazivanja trajanja događaja u vremenskim jedinicama. Također, uporabom aplikacije učvršćuju se veza brojke i količine te općenito pojma količine te poboljšava razumijevanje slijeda događaja u vremenu.

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store dok je verzija za Apple uređaje dostupna putem trgovine App Store. Aplikacija je dostupna i putem web preglednika (poveznica).

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje (za Android uređaje), ovdje (za iOS uređaje) te ovdje (web preglednici).