ICT-AAC Slovarica

ICT-AAC Slovarica

Aplikacija ICT-AAC Slovarica olakšava učenje povezanosti između vizualnog simbola i novog fonološkog oblika. Upravo takvi upareni vizualni i auditivni simboli kod navedene skupine djece potiču, održavaju i unaprjeđuju vještine rane pismenosti neophodne za čitanje, a kasnije i za pisanje.

Osim rječničkog bogatstva (razumijevanja i uporabe), djeca stječu brojna druga jezična znanja, kao što su razumijevanje i namjera pisma. Nadalje, koristeći Slovaricu djeca imaju priliku upoznati druge važne predvještine čitanja kao što su imenovanje i izdvajanje slova/glasa na početku riječi, organizacija slova i riječi (smjer s lijeva na desno), vizualne oznake slova i riječi, pravila o riječima te vještine predviđanja. Prednost aplikacije Slovarica je mogućnost njezine uporabe u obiteljskom okruženju i/ili predškolskim ustanovama. Slovaricu mogu koristiti i djeca kod koje ne postoji potreba za dodatnom stručnom podrškom.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama App Store.

 

 

Upotreba aplikacije

Početni zaslon aplikacije nudi pregled svih slova hrvatske abecede. U standardnoj verziji aplikacije svakom slovu su dodijeljena tri pojma, no moguće je i dodavanje vlastitih pojmova kako bi se aplikacija prilagodila svakom pojedinom korisniku. Odabirom pojedinog slova otvara se pregled na kojem se slovo prikazuje u punoj veličini ekrana a dodirom slova reproducira se zvučni zapis, odnosno izgovor slova.

Novi pojmovi unose se putem posebnog sučelja, a u tom procesu potrebno je unijeti sliku (fotografiranjem ili iz galerije uređaja), naziv (riječ koju predstavlja) te snimiti zvučni zapis (izgovor riječi) za svaki novi pojam. Unosom naziva pojma, aplikacija ga automatski svrstava pod odgovarajuće početno slovo. Navigacijskim strelicama prema gore i dolje korisnici se mogu kretati po slovima abecednim redom.

Uz vizualizaciju i izgovor pojedinog slova korisniku se nudi i mogućnost pregleda pojmova čiji nazivi počinju s odabranim slovom. Uz navedene funkcionalnosti, aplikaciju je moguće dodatno prilagođavati putem postavki. Tako korisnik može definirati da se slova prikazuju kao tiskana ili pisana te mijenjati font i veličinu slova. Uz to, moguće je definirati treba li uopće prikazivati riječ koja opisuje pojam.


Pregledu pojmova korisnik pristupa ”listanjem” ekrana na desno ili odabirom odgovarajuće navigacijske strelice. U pregledu pojmova, centralno mjesto zauzima simbol ili fotografija pojma te pisana riječ koja opisuje pojam. Pritiskom na simbol pojma reproducira se zvučni zapis koji odgovara izgovoru riječi s ekrana.

Plakate aplikacije u PDF obliku možete preuzeti klikom na slike niže.